PALUNE ARTIKLOJA

E Romen i ponodorig isiolen diskriminacija ani sikhlovne – Video

Родителите на Ромски ученици се жалат на различен третман од наставниците. Во телефонски разговор со претседателот на партијата ПДПР Аксел Ахмедовски не извести дека за истиот случај е подготвена и реализирана претставка која ке биде проследена до Министерство за образование, до просветниот инспекторат, Училишниот одбор и до Општина Кочани. Skala duj dive sas aktuelno info pal incidenti savo resarga e Romane...

Ani komuna Šuto Orizari palpale kerlapes deponijaki khedipnaski akcija..

Општина Шуто Оризари во соработка со ЈП Комунална хигиена спроведе масовна акција на чистење главни, споредни улици и локални депонии. Акцијата опфати метење, машинско миење на улици, расчистување на локални депонии и останати мерки во делот за подобрување на јавната чистота и подобрување на животната средина. Особено значење се даде на локациите околу основните училиштата, средното училиште на територија...

Ani Romani Sat mahala kerde si e droma..

Ветувањето дадено од градоначалникот на Лесковац, Горан Цветановиќ, на почетокот на работите за комплетно инфракомунално уредување на патиштата - улиците Раданаска и Сутјеска. Спорниот дел од улицата Раданска, во должина од околу 150 метри, од центарот на Сат Махала кон улицата Фрушкогорска, беше асфалтирана во петок и сабота, благодарение само на добрата комуникација, разбирање и соработка помеѓу граѓаните на...

Amerikako bokseri Dej našti puterga pere jakha ani koma..

Американскиот боксер Патрик Деј почина четири дена откако беше нокаутиран од сонародникот Чарлс Конвел во борба со супервелтерска категорија во Чикаго.  Деј се здобил со повреда на мозокот од ударите на Конвел и на 27-годишна возраст починал во болница откако четири дена бил во кома. „Тој беше син, брат, добар пријател на многумина. Неговата позитивност и силен дух ги воодушеви...

Mo vilo rodela te kerav diso me Romenge – intervju Durmiš Kazim dip. vajari – Video..

Ano nakhlo kurko nane sako divesko niče te arake thaj te oveltur šajipe te beše paš paše jeke umetnikane vileja, terno Rom savo sas o jekto Rom foto umetniko thaj Vajari maškar poterni Romani generacija savo agorkerga poro fakulteti čirla, numa baš ekonomijako čhane thaj pošukar đjivdipe mukhela piro bijando than thaj đjivdinela ano Brisel.   Durmiš Kazim jek tar Roma...

Phareste tavdela olavkeribe kuvibaske đjenipe ano EU numa polokhe nakhela e Makedonijake te kuvel ano NATO

Среде драмата околу одлуката на ЕУ за отворање на пристапните преговори со Северна Македонија, во земјава вчера стигнаа добри вести од Рим и од Лондон – дека во тамошните парламенти е ратификуван Протоколот за членство на нашата земја во НАТО. Британскиот министер за надворешни работи Доминик Раб на Твитер објави фотографија со нашата амбасадорка во Лондон Александра Миовска, под која...

Lokalnikano Akciono plano kamlapes te śukarkerel i pozicija e Romengi ano Leskovac

Тековните Локални акциони планови за Ромите во Лесковац, кои истекуваат оваа година, никој не ги следеше и не дава препораки за нивно спроведување, заклучокот беше од  панел доскусијата што се одржа во Центарот за професионален развој  за образованието во Лесковац. Панелот се одржа како дел од проектот „Државни и локални мерки за подобар живот на ромската заедница“ спроведен од...

AVAJA – Hošime tar mukhlo havlaribe baš đjeno avruno buti kerutno ano timi e Presidenteske Stevo P.

Едно од главните барања на првата кампања на Аваја #НиеГласамеНиеОдлучуваме организирана за време на претседателските избори 2019 беше ангажирање на советник Ром/ка во Кабинетот на новиот Претседател. Конечно едно од главните барања на #Аваја е во тек на реализација. Им благодариме на сите поддржувачи на кампањата! Ова е знак и поттик за сите нас - кога заедницата се здружува и...

Puterdo havlaribe tar kabineti e Presidentesko ani Makedonija baš avruno Romano buthikerutno

Кабинетот на претседателот на Република Северна Македонија спроведувајќи ги доследно заложбите за давање на еднакви можности на сите граѓани за нивно вклучување во процесите на креирање на политики значајни за развојот на нашата држава, го објавува овој повик за изразување интерес за ангажирање лице ‒ надворешен соработник за прашања од областа на мултикултурализам, политики, стратегии и програми за инклузија...

Misafirluko ano Osijek tar bičaldo Veljko Kajtazi

За време на турнејата во округот Осијек-Барана, пратеникот Веjко Кајтази, претседателот на СРР „Кали САРА“ Сузана Кркмар и соработниците ја посетија ромската населба Златница во општината Дарди. Г-дин Кајтази разговараше со девојката Тамара урдургевик и таму дозна дека нејзината најголема желба е да има нови чевли за почетокот на учебната година. Заедно со г-ѓа Кркмар, тој реагираше брзо и...