Тишината е злато, а науката го потврдува тоа

411

 

 

 

Drabaren? na pobuter tar duj dakikija nane te la pobuter tar tumaro vakti vakheribnaja kobor thano importatno jekh tikno vakti te araka than vi amare šereske te mukha ole nekobor dakikija bi te gndinel ko diso, jekhe laforeja te khera oleske tikno releks. Akanutno đjandipasko rodlaripe havlarajale tumenge ani Makedonikani čhib.

Кога последен пат сте биле во целосна тишина: без звук на телефонот, без звук на ТВ во позадина, без никакви вознемирувачки фактори? Многумина од нас се навикнати да прават бучава во секојдневниот живот, но дали е тоа толку добро за нас?

Нашите мозоци се изненадувачки комплексно распоредени, па дури и способни за само-обновување. Во една студија спроведена кај глувци во 2013 година, чии резултати беа објавени во списанието „Мозок, структура и функција“, се покажа дека тишината има неверојатна практичност.

Имке Кирсте и нејзиниот истражувачки тим користеле различни аудитивни стимули (музика, треперење глувци, бел шум и тишина) за да го истражат ефектот што го имаат на мозокот.

На почетокот, Кирсте мислеше дека тишината ќе се користи во експериментот како контролен фактор. Но, она што таа беше во можност да го открие ги изненади сите. Сите звуци погоре имаа само краткорочен невролошки ефект врз глувците, а ефектот на тишината беше многу подолг.

Научниците открија дека кога глувците создадоа услови на тишина два часа на ден, во хипокампусот почнаа да се формираат нови клетки (регионот на мозокот поврзан со меморија, емоции и учење).

Кирсте открил дека „збогатувањето на животната средина“, како што се снабдувањето со играчки или други глувци, го стимулира развојот на мозокот кај глувците.

Тишината, сепак, беше толку вештачка и чудна појава што произведуваше повеќе неврони во мозокот од сите извори на звук. Кирсте го објаснува ова велејќи дека „предупредувањето предизвикано од таквата неприродна тишина може да ја стимулира неврогенезата, како подготовка за идните когнитивни нарушувања“.

Човечкиот мозок, се разбира, е значително различен од мозокот на животните. Во дивината, глувците постојано ги применуваат своите сетила, алармирајќи ги за сите потенцијални опасности, а слухот е едно од најважните сетила. Луѓето не треба да се грижат за напад на предатор, но ние постојано се прилагодуваме на светот околу нас. Постојано ги проверуваме нашите телефони со надеж дека нема да пропуштиме ажурирање, објавување или вирусно видео.

Roma Pres -link https://www.bebamur.com/blog/tisina-je-mnogo-vaznija-za-mozak-nego-sto-mislimo-smatraju-naucnici