Пратеникот Ибраимовски побара одговори од МВР за инцидентот во Шуто Оризари

2035

Пратеникот од Партијата за целосна еманципација на Ромите, Самка Ибраимовски денеска на прес-конференција изрази жалење за инцидентот што се случи деновиве во Шуто Оризари и побара од МВР да даде одговор што навистина се случило, а притворените Роми да бидат пуштени од притвор и да се бранат од слобода или да се стават во домашен притвор.

-Бараме од Внатрешната контрола на МВР да утврди што навистина се случило таа вечер во Општина Шуто Оризари и што луѓето, кои се познати како ненасилни и мирољубиви, ги натера на неконтролирано однесување, што на крај заврши за жал, и со примена на сила врз, во тој момент за нив, наводни грабнувачи на деца, рече Ибраимовски.

Со цел да не се случи ескалирање на ситуацијата, а по следење на заканите на ФБ, тој побара од МВР да распореди мобилна полициска станица во Шуто Оризари со 24-часовна активност, формирање на полициско одделение и создавање услови за отворање полициска станица во општината, која вели брои околу 30.000 жители.

Lendo linko taro 24-vakti