700-Romengere khera ka legalizirinenpes..

293

Ano Niś Romani mahala isi valanipe tar 700 khera save nane olen legalno dokumentacija.Aso akava sebepi JUROM Centro tar o Niś ko Konsili e regionalno buthi keribnaske ange solucija te denpes dumo akale Romane jerijenge thaj ano sigo vakti tenkerelpes legalizacija olengere kerenge ko Niś thaj Leskovac.

Во Ниш има околу 700 дивоградби во кои живеат Роми. Причините се различни, од недостиг на средства за легализација до непознавање на прописите. ЈУРОМ Центарот од Ниш со Советот за регионална соработка реши да помогне преку пилот проект во кој ќе бидат легализирани 50 куќи во Ниш и Лесковац.

Roma Press- lendo tarhttps://www.tvzonaplus.rs/ogromno-interesovanje-roma-za-legalizaciju-kuca/