Adelati ko Melburn anga pozitivno decizija bash Srbijako teniseri Novak..

226

Federalno adelati(sud) tromakerde (oslobodinge) e pendjarutne sportiste Novak Gokovik vakeribanaja so bi funda tani chinavdi oleskkri viza savaja mangla te khuvel ani Avstralija.

Honakere radjelutne(granicna vlast) ruminge oleskkri viza ano aerodrom ko Melburn. Srbijako teniseri pashe 5 dive nakhla ano hoteli bash migrantoja. Numa pali reakcija thaj buti tar oleskere avukatija kerge sa te shaj o adelati Keli te anel paluno lafi te iranenpes sa e dokumentija thaj pasporti tar pendarutno teniseri hem te pukinenpes oleske sa e troskija so iranelapes palpalal ani piri them.

Федералниот суд го ослободи Новак Ѓоковиќ, откако утври дека неосновано му била укината визата со која сакал да влезе во Австралија.
Граничните власти му ја поништија визата на аеродромот во Мелбурн. Српскиот тенисер пет дена мина во хотел за мигранти. Во 10 часот по локално време започна сослушувањето во врска со жалбата која ја вложија адвокатите на Ѓоковиќ.
Адвокатите на Ѓоковиќ, истакнала дека тенисерот ги испочитувал сите процедури за влез во државата. Тие го потенцирале начинот на кој се однесувале кон Ѓоковиќ на аеродромот.

Откако ги сослушал двете страни, судијата Кели, донел одлука на српскиот тенисер да му бидат вратени пасошот и останатите лични документи и да му бидат платени трошоците.

Roma Press-https://makfax.com.mk/sport/sudot-ja-usvoi-zhalbata-na-gjokovikj-srbinot-kje-igra-na-ao/