Ano 11 Kongresi tar o IRU ko Skopje avela vi o Tajson Fjuri

191

11-от Конгрес на ИРУ во Скопје, кој ќе се одржи од 26 до 29 март оваа година, во вистинска смисла на зборот од организациски аспект, ја дигна ромската нација низ светот „на нозе„. Најавено е присуство на близу 100 ИРУ делегати и членови, а исто така и 50-тина други гости. Но сепак обна што изгледаше неверојатно, можеби сега е лесно остварливо.

Светскиот шампион во бокс во тешка категорија кој викендов се стекна со оваа престижна титула, Тајсон Фјури лесно може да се случи да биде и дел од овој Конгрес. Имено со него во интезивен контакт и преговори е најстариот член на ИРУ од Велика Британија и Претседател на Демократската Транзиција, познатиот ромски активист Гратан Пуксон. Тој е во контакт со ПР службата и со Тајсон Фјури, за негово доаѓање во Скопје. Доколку одговараат термините, и доколку нема некој важни активности, многу лесноо можеби и Тајсон Фјури да биде дел од 11-от Конгрес на ИРУ во Скопје. Според некој најави во најскоро време ќе се искристализира ситуацијата и ќе се дознае повеќе до каде е процедурата со евентуалното негово доаѓање во Скопје, дознава порталот Roma Times.

Ko XI-to Kongreso taro IRU , so ka ovel ko Skopje taro 26 dži ko 29 Mart akava berš ko čačutno fakti e lafeske taro organizacisko aspekto , vazdingja e romane nacia „ko pire“.

Havlajrde si kaj ka aven paše 100 IRU membrora thaj delegatora , em 50 aver uče misafiria. Numa okova so na sine pakjajbaske, akana šaj lokheste te ovel.

E lumiakoro šampioni ko boksi ki phari kategoria so akava vikendi reslja te lel akaja tutula o Tajson Fjuri šaj lokheste te ovel ov da ko akava Kongreso. Olea ko intenzivno kontakto em lafikeriba si o majphureder membro ko IRU tari Bari Britania thaj Presidento ki Demokrtasko Tranzicia o pendžardo romano aktivisto o Grattan Pukson.

Ov si ko intenzivno kontakto e PR ofisoa em e korkoro šampionea taro Tajson Fjuri te avel ko Skopje. Te sine lačhe o terminia em te na sine le nesave importantno aktivitetoa but lokheste šaj o Tajson Fjuri te ovel kotor taro XI-to IRU Kongreso ko Skopje.

Aso nesave havljarina ko majsiga vakti ka iskristalizirinen pe o momentia em te džanel pe majbuteder dži kote si i procedura bašo oleskoro eventualno aviba ko Skopje, informirinel o portalo Roma Times.

Roma Press lendo tar- www:romatimes.news