Ano Ezero Pretor našavdo ko pani jekh 16 beršengoro ćhavoro..

152

Panda thavdela o rodlaripe pali o našavdo teni tar 16 berśengoro ćhavoro tar o Resen savo ano akava purano kurko našavdilo ko pani ko ezero Pretor.
Sar so vakerlapes oleja sine pabda duj amala thaj ko pani vozingepes pedaljencar thaj ano jek momenti i pedalinka irangapes thaj ola pele so trin đjene ano pani numa e duj amala plivindor iklile aso o I.M. našti iklilo tar pani. Avera save sine ano than e bibaheske vakerna baš i pedalinka na irasalili numa aso o čhave frdingepes ko pani te plivinen,numa sa akala infoa beśena sar naoficijalna.

I policija penđardi i čipota ake dujto di ekipe si mukle ano pani te šhaj arakelapes o bedeni(telo) e terne 16 beršengere ćhaveskoro, numa ano đji akava momenti nane vakerdo so arakhloj o teni oleskoro.

Нуркачките екипи од Охрид и натаму се во потрага по телото на 16- годишното момче од Ресен коешто во неделата попладнето исчезна во езерскиот води кај Претор.

Од полицијата информираат дека околу 18 часот било пријавено дека во туристичката населба Претор, во водите на Преспанското Езеро, исчезнал И.М. роден 2004 година, од Ресен.

Според тие кои го познавале момчето станува збор за капач на возраст од 16-17 години, жител од селото Јанковец, Ресен.

Според очевидците, до давењето дошло откако тројца млади капачи се возеле на педалинка. Од непознати причини педалинката се превртела. Двајцата млади капачи со пливање излегле на површина, а едното од децата не излегло од водата.

Во привите моменти по несреќата капачи и локални жители се обидивале со мрежи да гo извлечат телото на давеникот од езерото. Доцна попладнето во потрагата на удавеното момче се вклучиле и нуркачи кои пристигнале од Охрид.

Roma Press- lendo:https://makfax.com.mk/crna-hronika/