Ano ringo e maribnasko sikavgum kobor thano baro ,, Romengo vilo”-Jasmin Ramik

284

Јасмин Рамиќ, попознат како Лионерт, е член на кикбокс-клубот „Пантер“ од Бијелина. Со својата храброст и извонредна техника, оваа млада Рома од Бијелина ги освои срцата на публиката. Иако „Пантер“ не е примател на буџет на Градот Бјелина и работи без спонзор, тренерот на Јасмин сепак вложува многу напор во кариерата на овој млад и талентиран борец. Во текот на својата кариера, Јасмин се бореше во различни категории и има чест да проба и боксерски, аматерски и професионални борби во К-1. Оставив училиште многу рано … До крајот на осмо одделение останав на себе. Морав да се борам низ животот. Кога го напуштив училиштето, најдов животен век во спортот, кик бокс што ми го смени животот комплетно. На 15 години, се борев како вистински лав! Немав  поддршка од семејството, освен за тренер кој ми беше пријател, мотиватор и сè што ми требаше само за да постигнам добри резултати. Како помлад, многу бев забележан во нашата област, дотогаш имав 50 борби и многу медали. Иако првиот меч имав врска со малку послаб борец Ерик Буз, каде се откажувам и прифаќам многу поопасен борец кој немаше противници до последен момент. Со ова покажав дека можам да влезам во рингот со секој. Иако бев поразен во третото коло, само ме мотивираше да тренирам понатаму. Покажав што значи срцето на Ромите! Јас не бирам противници, ги почитувам сите нив, и, исто така, одам на рингот до целиот пат. Со оглед на нашите услови и условите во кои се чуваат, јас сум повеќе од задоволен.

Jasmin Ramik, penđardo sar  Lionert, thano đjeno  tar kikboks ano klubi ,,Panter” tar Bjelina . pere zoralipnaja  thaj bare tehnikaja , akava terno ROM  TAR Bjelina maj anglal ikherga sa e simpatie e publikake.  Panter nane finansirime tar dizjako buđeti thaj kerla buti bi sponyorengo, numa olesko treneri dela bare zorija ano treningoja  upral akave Romano talenti.

Jasmin đji akana sine ole šajipe  te marelpes  ano kategorie bokserikane, amaterikane  thaj profesionalnikane borbe ani K1.

Jasmin vakerla baš portali Phraliphen, moro edukacijako sikhlovibe mukhlum ole, đji  agor fundavne školako ačhilum ano mere pire, kana mukhlum i škola moro đjivdipe arakjhlum  ole ano sportesko boksi, thaj tadani halilum o čhane e đjivdipnasko.

Ano 15 berš tavdingum ano ringoja te maravman sar čačikano tigari, na sasman ikheripe tar moro jeri numa salde tar miro treneri savo sas mange amal, aso moro gndo sas  sakana te sikavav salde šukar reyultatoja, đji tadani sasaman 50 maribnaskere  resarina thaj but pursakoja.

Mange kana delapes šajipa te maravman disaveja savo đjanavale so našti marelaman ano ringo tadani me na lava than ano adava maribe, Sakana mangava disavo bokseri te ovel mandare pošukar thaj leja te kuvav ano ringo  te sikavav e saste publikake  savo tano o ,,VILO ROMESKORO” vakerla Jasmin Ramik baš Phraliphen.

Hazri kerga: Neđmedin A.-Roma Press-Phraliphen