Britanija iranela piri politika prekal Roma-Nomadoja..

212

Претходно овој месец, британската влада предложи да и се даде на полицијата поголеми овластувања да го уапси и одземе имотот и возилата на луѓето што живеат во неовластени кампови. Тоа е потег што несомнено е насочен кон заедниците на британски Роми и патници кои живеат номадски живот. Така, неовластеното влегување во приватна сопственост би претставувало кривично дело и ќе и овозможи на полицијата автоматски да одземе такви сторители од своите возила, кои се исто така домови на овие лица. Покрај тоа, на полицијата треба да му се даде овластување да демонтира кампови што се појавуваат по државните автопати.

Иницијатор на овие законски измени е министерот за внатрешни работи Прити Пател, чија реторика од стапувањето на должноста пред неколку месеци сведочи за десничарскиот пресврт на Конзервативната партија предводена од Борис nsонсон. Пател го најави враќањето, на старите репресивни практики на конзервативците, односно цврсто заведувајќи го „законот и редот“. Министерката претходно разбуди силна критика во јавноста, кога во контекст на најавениот регрутирање нови полицајци, таа изјави дека сака криминалците буквално да почувствуваат терор, потсетувајќи се на „златните“ времиња на владеењето на Маргарет Тачер кога социјалните патологии биле „решени“ од најстрогата државна репресија.

Лондонските цигани и патници, добротворни цели, велат дека во Велика Британија, локалните власти имаат обврска да им помагаат на луѓето кои практикуваат номадски начин на живот, но честопати не го сторат тоа. Поради недостаток на легални места за кампување, патниците честопати немаат друг избор освен да кампуваат на места што не им се дозволени.

Nevo kanoni mujal o nomadikano đjivdipe thaj odola save phirena tar o than ko than iranelpes o kanonija mujal okende thaj odoleja save taneste ka arakenpes sar thanirime te lenpes lendar olengere vordona thanaribnaske.

Akava šarti kamlapes te delpes pobaro vastjalipe e Britanijake policinake bukarnenge kana ka araken asavke manušen te panden olen thaj den olen đeza panlipe vi te len olendar o vordona thaj kampoja.

Ano jek o na rađalikano dočhivibe pumare vordona thaj kampoja ano tana na mukibnaske, numa thaj e manusa savende si von thanarime đjivdipnaja aso maj but asavke đjivdionaja tane astarde Britanijake Roma.

Inicijatori asavke kanoneske tano ministeri baš andrune buka Priti Patel, kaski than si akana lendo sigo thaj oleski politikani retorika sas asavkuni sostar vi resarela tar desnoorienitirimi politika, havlaribnaja so iranelapes pohari o purane represivninane politike thar konzervativcoja, jekhe lafoneja anelapes Kanonipe ani them.

Hazri kerga: Roma Press lendo Phraliphen