Dive tar Genocido kerdo upral e Roma 2- Avgusto..Dikhen Video

210

Avdive 1- Avgusto ikergapes ćipota baś komemoracija tar ,,Dive Genocidesko” upral e Roma tar Dujto sumnalesko maribe 2- Augusto.
Nastan savo kerdo ano but učo nivelo angli o plato tar Memorijalnikano centro e Holokaustesko tar Evreija ani Makedonija.

O avdisutno nastani ikergovela štarto berś telal organizacija thar Kabineti e Ministeresko bi resoresko thaj aktuelno lingarutno e Strategijako e Romengi ani Makedonija Muzafer Bajram.

Ano nastani poro lavkeribe lele than:Premieri Makedonijako rajo, Oliver Spasovki, Ministeti tar Rađi o rajo, Muzafer Bajram thaj Direktori tar Memorijalnikano centro evrejengo ani Makedonija o rajo, Goran Sadikarijo.

Medijako ućharipe e nastanesko nakla telal o vebtv.portali Roma Press.

По повод комеморација на „Денот на Геноцидот врз Ромите од Втората светска војна- 2 Август“. Денес 1-ви август 2020 година (сабота), со почеток во 19.00 часот се оддржа настан на платото пред Меморијалниот центар на Холокаустот на Евреите од Македонија,во организација на Кабинетот на министер без ресор,задолжен за имплементација на Стратегијата за Роми во РСМ г-дин Музафер Бајрам.

Пред присутните на Комеморација „Денот на Геноцидот врз Ромите од Втора светска војна- 2 Август “со свој говор се обрати,Претседателот на Владата на Република Северна Македонија, г-дин, Оливер Спасовски, Министерот без ресор задолжен за имплементација на Стратегијата за Роми г-дин, Музафер Бајрам како и извршниот Директор на Фондот на Холокаустот на Евреите од Македонија, г-дин, Горан Садикаријо.
Сосема на крај Симболично се испраќаше порака „Да не се повтори“.

Dikhen Video..

Hazri kerga: Neđmedin A.Edo Z.-Roma Press