Duj milja manuša čivde ani izolacija šajipnaja šaj te oven astarde tar koronavirus..

155

2.000 Hrvatska dizutne araklagovena ano kherutno karantini tar anglal dikhin šajipaja so šaj te oven astarde tar koronavirus, havlarela hramotno tar i MIA.
Sar so vakerelapes tar lokalnikane rađe, fuhalibnaske thane e podatokoja tar akala 2.000 milja, salde 128 dizutne tano puterdo olenge kgerutno bešipe tar zavodi tar sastipnasko osiguruvane.
Sar so vakerela o Jutarni list sebepi baš hari manušenge puterdo o kherutno bešipe sostar pukinelapes love thar 2100 kune.

2.000 Хрватски граѓани се наоѓаат во домашен карантин поради сомневања дека можеби се заразени со новиот коронавирус, јави дописникот на МИА.
Според локалните власти, загрижува податокот дека од овие 2.000, само на 128 граѓани им е отворено боледување во Заводот за здравствено осигурување.
Според Јутарњи лист, причината зошто се отвораат малку боледувања е високиот надомест за оние кој се во изолацијата, а изнесува 2.100 куни.
Мора да се земе предвид дека дел од вработените се имаат веќе договорено со своите работодавци од дома да ги извршуваат работните обврски, со цел да земаат цела плата за месецот кога се во изолација. Сепак, поголем дел од оние кои се во изолација не можат да работат од дома – изјави за Јутарњи лист директорот на Заводот за здравствено осигурување на Хрватска.
Домашната изолација, според препораките на здравствените власти изнесува 14 дена, колку што е и инкубацискиот период за новиот коронавирус.

Roma Press: Neđmedin A.- lendo linko https://sitel.com.mk/vo-hrvatska-2000-gragjani-se-vo-izolacija-poradi-koronavirus-samo-128-imaat-otvoreno-boleduvanje