Ekologikano marši ano Skopje

331

Baro ekologikano marši baš lokho suluko transparentoja ano vasta thaj maske ano muja iklile baro numero ano masovnikano protesti mujal o aerozagadibe.
Ano akava maršo e khedime manusa tar Ministeriumi baš đjivdipnasko maškaripe,ekoaktivistoja, birađjakere organizacie thaj maškarsikhlovne savore barabutne phiravgepes đji ani Rađi e Makedonijaki.

Со транспаренти во рака и маски на лицето, илјадници граѓани излегоа на масовниот протест против аерозагадувањето.
Од Министерството за животна средина, еко-активистите, невладините организации и средношколци се упатија пред Владата.
Тие уште еднаш потсетиија дека ако надлежните не ги исполнат нивните барања , тие ќе продолжат да ја бараат правдата на улицаа.
И покрај бројните закани и заплашувања кон учениците и реакции во јавност и младите се приклучија на маршот. Средношколци од повеќе средни училишта во земјава утрово ја бојкотираа наставата.

Дел од гимназијалците од Орце Николов ги почекаа своите врсници од Карев и гимназијата Ѓорѓи Димитров и од дворот на оваа гимназија околу 15 ч тргнаа на рутата Влада –Собрание- Министерство за животна средина , ги почекаа невладините и граѓаните , па заедно отидоа пред Влада, каде што се одржи Маршот против аерозагадувањето втор за нецел месец.
Претпладнево, директорката на гимназијата Никола Карев беше разрешена откако јавноста се појави снимка на која се слуша како им вели да не ја бојкотираат настава затоа што не може да гарантира какви ќе се последиците.

Roma Press