Evropako parlamenti-25 berša tar genocido ani Srebrenica, moderatori Romeo Franc..

150

Evropako parlamenti  organiziringa diskusija  baš 25 berša  tar genocido  ani Srebrenica  savate kerga lafi  Emir Sujagik, direktori ano Memorijalnikano centro  ki Srebrenica thaj i Nataša Kandik, direktori e Centareske  baš humanitarnikano nijami(pravo).

Sasti diskusija moderirime naklha telal o vas tar Romeo Franc, Presidenti  tar parlamentareski delegacija  tar Bosna thaj Hercegovina vi Kosovo, savo kerla buti  te bajrovelpes o humanitarnikano thaj hakajibasko  tretmano e Romengo thaj avera minioritetoja ani Evropa.

Европскиот парламент организираше дискусија по повод 25-годишнината од геноцидот во Сребреница, на која зборуваа Емир Суjагиќ, директор на Меморијалниот центар во Сребреница и Наташа Кандиќ, директор на Центарот за хуманитарно право. Дискусијата ја модерираше Ромео Франц, претседател на парламентарната делегација за БиХ и Косово, кој се залага за похуман и правичен третман на Ромите и другите малцинства во Европа. Сакав да ја искористам можноста да разговарам со гостите за сè уште тешкиот процес на помирување на Западен Балкан.

Иницијативата за Регионалната комисија за откривање на воени злосторства и други нарушувања на човековите права во поранешна Југославија (РЕКОМ) се споменува како важна во секоја од шесте резолуции на Европскиот парламент што следеа по годишниот извештај на Европската комисија за Западен Балкан за 2018 година, ја сподели модераторот Франц .

Кандиќ зборуваше за важноста на иницијативата РЕКОМ, како и за другите активности значајни во борбата против негирањето на геноцидот.

 

Hazri Roma Press lendo tar https://phralipen.hr/2020/07/06/romeo-franz-moderirao-danasnju-diskusiju-povodom-25-godisnjice-genocida-u-srebrenici/