H.Mickovski- Baś i pandemija thaj naśukar suluko(vozduh)e hronićno nasvale rodela te na đan ani buti..

92

Baś ućo naśukar suluko(vozduh), paralelno thaj i pandemija tar Kovid, bićalela apeli o Presidenti tar opozicijaki VMRO DPMNE Hristijan Mickovski  đji ki Rađi, Ministeri baš Sastipe thaj đi sastipnaski komisjja te oven tromakerde(slobodna) e hronićna nasvale tar olengere bukarne thana.

Поради високата загаденост на воздухот, паралелно со пандемијата од ковид апелирам до Владата, министерот за здравство Филипче и до политичката комисија за заразни болести, хронично болните да се ослободат од работа. Посебно тие со белодробни заболувања. Бројот на починати на дневна основа кажува колку е алармантна состојбата, а околу 80% по тврдењата на самите институции од починатите имале хронична болест. Починатите не се само бројка, тоа се луѓе, судбини, семејства завиени во црно. Да спасиме живот, ја имаме таа можност“,укажа преку својот фб.профил Христијан Мицковски.

Roma Press- fb.Mickovski H.