Humanitarnikani katasrofa – Đjivdipe bi pajnesko thaj bi elektrikako

289

Ano teluno info daja tumen šajipe te drabaren ani Makedonikani čhib  tar kerdi viyita tar portal-udar.net savo si o đjivdipe Romengo ano Saraevo thaj odova salde but hari dakikija dujrarde tar šerutni diz Saraevo-Drabaren..

Само неколку минути возење од Градското собрание и недалеку од познатата Сараево Башчаршија, чии фотографии го обиколија целиот свет, далеку од очите на јавноста, неколку ромски семејства живеат веќе три децении во нај мизерни услови за живот.  Во селото Мошаница, каде што завршува асфалтниот пат и каде е дивата депонија, започнува животот, ако може да го наречеме живот, на мала ромска заедница.

Импровизирани куќи, картон, деца од сите возрасти, млади, стари, сето тоа го видовме во оваа населба.

Луѓето од оваа населба не беа расположени за разговор … Тие велат дека ги лажат со години и дека имаат доволно мака. Тие не сакаат да слушнат повеќе за тоа како некој  ќе им помогне, затоа што знаат дека никој нема тоа да го направи … Тие велат дека наскоро ќе биде зима и дека сега размислуваат само како да ја поминат годината  без вода, електрична енергија и огревно дрво. Додека бевме таму, сите зборуваа во дует!

Тие ги обвинија властите, водачите на Ромите и именуваа некои … Тие беа навистина лути. Тие се лути што властите и претставниците на Ромите си играат со нив со години.

Една од попаметните жени што живее таму, Нафија Сали, вели дека на сите во оваа населба им е потребна помош, но дека им требаат најмногу на  децата. Од неа дознавме дека 39 лица живеат во оваа населба, од кои 26 се малолетни деца (11 момчиња, 15 девојчиња).

Исто  така, наидовме дека многумина немаат здравствено осигурување. Некои деца имаат извод од матична книга на родените, но нема лична карта. Двете жени се странски државјани, не се регистрирани и немаат здравствено осигурување.

Некои семејства живеат во оваа населба повеќе од 25 години. Во тоа време, тие живееле во импровизирана касарна и контејнери. Додека три семејства во 2009 година добија од Општина Стари Град колективен станбен објект за употреба, кој никогаш не беше поврзан со електричната мрежа. Тие имале вода до неколку месеци назад, но ја исклучија од ЈКП „Водовод и канализација“ заради нивниот долг.

Овие луѓе не бараат милост и немилост на државата, не бараат помош само затоа што се Роми! Овие луѓе со децении живеат во Сараево, се заборавени, отфрлени и оставени сами на себе. Ако барате слики од хуманитарна катастрофа, не мора да одите далеку. Тоа се тука, само неколку минути од познатите туристички атракции што локалните политичари се радосни да им ги покажат на своите гости.

Рома Пресс- portal-udar.net