I Kina bičavga ekspertoja thaj 31 toni medicinako materijali ani Italija..

172

Има деветмина медицински експерти и 31 тон медицински материјали, медицинска заштитна опрема и антивирусни лекови во кинескиот авион „ Ербас А350 “, изјави Генг Шуанг, портпарол на кинеското министерство за надворешни работи.

Од појавата на пандемијата COVID-19, Кина е во постојан контакт и соработува со европските земји“, додаде тој.
За само 24 часа, болницата во Шангај , Руијин, собра повеќе од 230 пакети медицински материјали од кинески производители на медицински уреди – сите се испратени во Италија.
Опремата од болницата Руијин исто така вклучува респиратори, монитори и дефибрилатори, а сите имаат прирачници на англиски јазик, интерфејси за англиски корисници и италијански адаптери.

I Kina pali aviba ani posukar pozicija e viruseja korona tavdenga e jekto dumeja te kherel ole baš i them Italija, thaj odova bicavga timi tar ekspertoja bas akava virusi numa thaj 31 tonija medicinako dumo, sa mangipnaja te ikloven ano anglalipe e Italijake.
Salde 24 arenge ano Ruijin thaj Šangaj khedinge 230 paketoja medicinake materijaloja tar kinako lačharipe thaj bičalde ani Italija.

Roma Press- lendo kanal5