Italija kerla MAPA Romane atharenge-naselbe

251

Италијанскиот министер за внатрешни работи, Матео Салвини, побара од регионалните власти да извлечат мапи за “нелегални населби”. Не-Италијанците ќе бидат вратени во нивната земја според нивно потекло, објави Дојче Веле.Италијански правник  Саlвини во вторникот упати наредба до министерските регионални канцеларии да подготват “извештај за постоењето на населбите на  Ромите, Синта и Камињанта” во нивните области во следните две недели, објавија италијанските медиуми. Мапите се дел од кампањата на Салвини за потврдување на присуството на илегални кампови со цел да се направи план за нарушување. Ромите, Синтите и Каминантите се традиционално номадски етнички групи кои живеат во Европа стотици години. Според Советот на Европа, Италија е меѓу земјите со најмал број на овие групи во Европската унија, со население од 120.000 до 180.000.Повеќе од половина од овие луѓе се италијански граѓани кои се интегрираат во општеството, укажува АФП. И покрај ова, злосторствата од омраза и предрасудите кон Ромите, Синтите и Каминините се многу распространети, особено за посиромашните, од кои некои се уште живеат во нелегални населби. Околу 26.000 припадници на овие групи живееја во засолништа и кампови низ Италија уште од 2017 година, тврди Associazione  кои проилегоа со извештај  на 21 јули, Асоцијацијата е непрофитна организација која ги штити правата на дискриминираните групи.

Italijako ministeri bašh andrune bukja, Mateo Salvini, rodinga  thar regionalnikane rađje te lađharen mape bašh ,,nalegalnikane atharija-naselbe“.  E Naitalijancija ka iranenpes ko pumare thana thaj khera kotar so avile, havlarela o Dojče Vele.

Italijako hakajipasko manuš  Salvini ano dujto di akale kurkestar  denga rodlaripe  thar ministeriumengi reginalnikani kancelarija  te lačharen vahtavi ,, Bašh kobor  atharija-naselbe isi Romengere thaj Sintoja ani Italija“, havlarena Italijake medije.

Mapija thane kotor thar i kampanja  e Salvineski bašh vakeribe  kobor kampoja nalegalnikane lena than ani Italija thaj te kerelpes plani olengere našalibaske.

Roma , Sintoja thaj Kaminantija thane tradicionalnikane nomadisko đihani  save đjivdinena buvleder ani sasti Europaki unija  pobuter thar šel berša.

Sar so vakerela  o Konsili thar Europa Italija araklagovela maj tikore numeroja  thar akala kupe  thar Europaki Unija , đihaneja save legarena o numero thar 120.000 đji 180.000 milja manuša.

Hazri kerga: Neđmedin A.-Roma Press