Konferencija bash i Strategija e Romengiri thaj piro poangle.. dikhen video

472

Presidenti tar i Republika Utarali Makedonija Stevo Pendarovski, avdive kerga lafi ani ikerdi konferencija phanli bash,, Strategija e Romengi, thaj avutne pire bash poange” ikerdi ko Hotel Hilton- Skopje.

O Anglino lavkeripe tar o Presidenti Pendarovski thavdinga prekal live stream khuven ano linko..
https://fb.watch/jKjHilt3YG/?mibextid=cr9u03

Palo e Presidentesko lavkeripe sine dejbe shajipe angluno lafi te vakerel thaj o sefi tari delegacija Evropake Unijake ki Republika Makedonija Dejvid Gir.

Sasti konferencija lingargapes ano duj panel diskusije savende sine lavkeripe phanle e Strategijaja e Romengi thaj sar trubuj te lacharenpes sistemska lacharipe thaj dajbe po anglal e Romencar ki Makedonija.

Претседателот на РСМ Стево Пендаровски денес се обрати на конференцијата насловена „Стратегија за Роми,тек и следни чекори“конференцијата беше организирана под покровителство на претседателот и се одржи во хотел „Хилтон“- Скопје.

На настанот се обрати Претсетадателот на Македонија Пендаровски,за потоа воведно обраќање имаше шефот на делегацијата на Европската Унија во Република Северна Македонија, Дејвид Гир.

Инаку целата конференција се одвиваше на панел дискусии,на првата панел-дискусија се разговараше за „Стратегија за Роми, тек и следни чекори“ каде се обрати министерката за труд и социјална политика, Јованка Тренчевска, министерот за здравство, Фатмир Меџити, министерот за образование и наука, Јетон Шаќири, министерката за култура Бисера Костадиновска-Стојчевска и министерот за транспорт и врски, Благоја Бочварски.

Потоа следеше и втората панел дискусија „Како институционалната поставеност во државата одговара на текот и следните чекори на Стратегијата за инклузија на Ромите 2022-2030“
На втората панел дискусијата говореа претставници на институции и невладини организации како и претставници од Комисијата за спречување и заштита од дискриминација.

Инаку на настанот беше и презентирана Стратегијата за инклузија на Ромите 2022-2030 од страна на претставниците на Институтот за истражување и анализи „Ромалитико“.

Hazri kerga: Erdan M.-Roma Press