Lačharelapes o đjivdipnaskere šartoja ano Bujanovac

223

Деталниот план за регулорање, усвоен на минатонеделната седница на општинското собрание во Бујановац, ја урбанизираше „дивата“ населба во Ново Насеjeе, каде живеат Роми, а ќе се градат и одредени локации за културен дом, градинка, верски локалитет и гробишта, како и ќе се гради канализациона мрежа.

Житрлитр на населбата сега ќе можат да ги легализираат своите домови и други згради и да добијат дозволи за градба и парцели, изјавија од Бујановачката општинска администрација.

Планот, меѓу другото, предвидува отворање на нови улици, врз основа на предлозите на самите жители, или скоро 80 ​​проценти од нивните барања направени за време на трите јавни работилници, беше прифатен, рече Амир А.раководител на Одделот за урбанизам.

Detalnikano plano baš legaliziribe nakla tar Bujanovacesko komunako khedipe, urbanizirinena e na legalnikane atarija maškar kolende đjivdinena Roma, aso vi agaar lačharena kulturako kher,sikhlovne, pakavibnaske thaj lokalnikane limorija sar thaj delapes šajipe te tavdel lačharibnaja nevipe tar kanalizacijaki mreza, informirinena administracijake bukarne tar komuna.
Aso akava plani isi ole kamjin te lačharenpes vi e drumoja upral e planoja dende korkoro e dizutnendar, aso 80 procentoja tar olengere rodipna tane anglal realizacija save iklime tar ikerse trin rabotilnice, vakerga o Amir A.vastaluni tar kotor e Urbanizamesko.

Hazri kerga:Roma Press lendo linko taro bujanovacke.co.rs