Maksim Dimitrievski- Śerutno taro Kumanovo aktivirinela panda jek nevo politicko subjekti..

617

Erati ano Holidej in ko Skopje, promoviringape peseskiri vashramin(potpis)ani inicijativa bash nevo politićko subjekti ani Makedonija lingardi taro aktuelno śerutno e Dizjake Kumanovo,Maksim Dimitrievski.

,,Djanava-baśh amari Makedonija”akaja inicijativa phiravelala o dji eratutno djeno taro SDSM Dimitrievski,kaske gndinela ko akava nevo subjekti ka den dumo panda majhari 10 biradjakere organizacie.
O Maksim Dinitrievski,bash eratutno khedipe bichavga puterdi akharin dji sa e dizutne te aven vakerindor”Palnuno vakti tano te meninenpes e procesija,taro dizutne e dizutnenge”vakerga o Dimitrievski.

Промоција и потпишување на иницијативата за формирање нов субјект на политичката сцена во земјава на нова политичка партија ЗНАМ – За наша Македонија се одржа вчера во хотелот „Холидеј ин“ во Скопје. Идеен творец на граѓанското движење е градоначалникот на Општина Куманово и поранешен истакнат член на СДСМ, Максим Димитриевски, а се очекува потпис на иницијативата да стават претставници на сите 10 граѓански здруженија од земјава.

Димитриевски информираше дека сите заинтересирани граѓани можат да присуствуваат на настанот и да дадат свој придонес во креирање на еден нов субјект кој што има за цел,како што вели, да ги смени работите во државата, да ги промени процесите, од граѓаните за граѓаните.