Nišankeripe o Dive e Romane Čibjako ano Klubi e Bičaldengoro – dikhen Video

266

Денес се  одбележува Меѓународниот ден на ромскиот јазик, настанот се одржува во клубот на пратеници под покровителство на Владата на Републила Северна Македонија во организација на кабинетот на Министер без ресор Музафер Бајрам. По повод на Светскиот ден на Ромскиот јазик денес  се промовираше и новата издадена граматика на Ромски – Македонски јазик од професор Лјатиф Демир.

Северна Македонија беше лидер во афирмацијата на ромскиот јазик на институционално рамниште. Продолжуваме да ги поддржуваме иницијативите за промоција и зачувувување на Ромкиот јазик укажа Претседателот на Владата на Република Северна Македонија г-дин Зоран Заев.

Avdive nišankergapes o dive e Romane Čibjako ani Republika Utarali Makedonija ko klubi e Bičaldengoro (klub na pratenici).

Dikhen o teluno linko tar sasti reportaza kerdi tar timi Roma Press DIKHEN VIDEO..

 

Hazri kerga Neđmedin A.-Roma Press