O Tramp čhinavela dejbe love baš Sumnaleski sastipnaski organizacija SZO..

226

Presidenti tar o SAD Tramp D.anga poro paluno lafi vakerso đji piri administracija te čhinavelpes o finansiribe baš Sumnaleski sastipnaski organizacija sa sebepejabaš olakoro bukako lingaripe e pandemijaja tar korona virusi.
SZO našti arakhlapes akale resaripnaja thaj trubul te ovella palunipe, vakerga o Tramp, anhlal odoca došakerga olen thaj baš sa o resipe e Kinaja, thaj našti lokaliziringa o problemi mukhla te buvlol ano sa e thema- thana.
Ano jek vakerga baš olakoro pristrasnost prekal i Kina, aso ano akava vakerga vi piro gndipe o Presidenti tar ON Antonio Gutereš, vakeribnaja akana nane o vakti te čhinavelpes o finansiribe baš o SZO.

Претседателот на САД Доналд Трамп и наложи на својата администрација привремено да престане со финансирање на Светската здравствена организација за нејзиното постапување со пандемијата на коронавирус.

СЗО не успеа во својата основна должност и таа мора да биде одговорна, рече Трамп и оцени дека групата ја промовирала „дезинформацијата“ на Кина за вирусот што веројатно довело до поширока појава на вирусот.

Трамп претходно ја обвини СЗО дека е пристрасна кон Кина. Реагираше и претседателот на ОН, Антонио Гутереш, кој порача дека „сега не е време за кратење на ресурсите на СЗО“.

Америка е најголемиот самостоен финансиер на СЗО, со 400 милиони долари само минатата година, што е 15% од вкупниот буџет на СЗО. За разлика од неа, Кина на СЗО и донира 76 милиони долари, и 10 милиони преку волонтирање.

Roma Press- lendo tar:telma.com.mk