Pampuri (Vozi) iklilo tar shine thaj maj hari 36 manusha mule..

388

Pampuri(vozi) saveste dromarinena 350 manusha iklilo tar shine ano jek tuneli ano purabalo kotor tar Tajvan. Sar so vakerna e akanutne informacie maj hari 36 manusha mule,aso pobuter manusha khuvde.

Sar so vakerna e informacie tar mujal jagalipnaske sluzbe, O sebepi tar ikhlovipe e shinengo resarga tar odova so nekobor vagonija kuvge  ano rigake duvarija(zido) ano tuneli, thaj pal odova o pampuri iklilo tar sastrunipe.

Воз во кој се превезувале околу 350 луѓе излезе од шините во тунел на истокот на Тајван. Загинаа најмалку 36 луѓе, а повеќе десетици се повредени.

Возот кој одел за Таитунг излегол од шините во тунел северно од Хуалиен поради што неколку вагони удриле во ѕидот од тунелот, се наведува од протипожарната служба.

На фотографиите од местото на настанот се гледаат вагони во тунелот кои се распаднале од ударот, додека некои се толку деформирани што спасувачите не можат да дојдат до патниците.

Roma Press-Nezavisen.mk lendo  tar #Train derails in #Taiwan. Transport Ministry says that 36 people are suspected dead, dozens injured. 🙏🙏🙏
pic.twitter.com/GrId632RzU