PDPR-Reakcija baśh o mudardo Rom ani Čeśka..

404

Avdive ano amaro email bićhaldi reakcija tar Romani partija PDPR bash adelatiba i ćipota (nastan)savi resarga ani Ćeśka pal zorjako phandipe Rome thaj pali adaja zor sar so vakerlapes anjo sa e sumnaleskere haberija o Rom sine mudardo.
Teleder daja tumen šhajipe te drabaren i reakcija tar partija PDPR.

Реакција (ПДПР)

Партијата за Демократски Просперитет на Ромите во Република Северна Македонија (ПДПР), најостро го осудува настанот случен во Република Чешка во кој што на еден младо момче Ром му е одземен животот од страна на овластени службени лица припадници на Министерство за внатрешни работи-униформирани полицајци со употреба на прекумерна физичка сила.

Од овој настан е згрозена целата јавност не само во Чешка туку и пошироко во Европа за што апелираме и воедно бараме од надлежните институции во Чешка(мвр,обвинителство,судство) да ѓи превземаат сите мерки во нивната надлежност и сторителите на овој грозоморен чин да се изнесат пред лицето на правдата, да бидат огласени за виновни и казните согласно со закон.

Сметаме само на тој начин ќе се влијае и на ѓенерален план да се сопрат ваквите случувања, пропратени со насилства од кои произлегувааат тешки проследици кон жртвите како што е во случајот смртта на младото лице.

Рома Пресс-ПДПР