Presidenti Stevo Pendarovski hramonga baš o 16 – Maj dive thar zoralipe e Romengo ano Aušvic..

106

Nišankeribnaja 75 berša tar anglo đajbe mujal o fašizmo, iranaja amaro gndipe ano 16 Maj, sar divebtar zoralipe e Romengo ano logori ko Aušvic – Birkenau mujal e nacistoja  ko vakti tar Dujto sumnalesko maribe, ano 1944 berš, hramonga ano fb profili o Presidenti Makedonijako Stevo Pendarovski.

Одбележувајќи 75 години од победата над фашизмот, се потсетуваме и на 16 Мај, денот на храбриот отпор на Ромите во концентрациониот логор Аушвиц-Биркенау против нацистите за време на Втората светска војна, во 1944 година.
Ромските затвореници, жени и мажи, вооружени со чекани, лопати и други дрвени предмети се спротивставиле на нацистите, избегнувајќи сигурна смрт за Ромите и Синтите тој ден.
16 Мај ја означува борбата за право на живот, нескротливата желба за опстанок, но и последиците од еден ужасен период од историјата. Денес, живеејќи во современото демократско општество, хуманоста и меѓусебната почит нè потсетува дека нема простор за кршење на човековите права, антициганизмот и дискриминацијата.

Roma Press- fb Stevo P.