Reakcija tar DUR bašh o na paśhakeripe maškar o romane enđio ani Srbija..

528

Sajdime bičhalaja tumenge i havlardi reakcija pal i Romani Partija DUR, savi javno bičalga poro mesažo baś na lejbe than ano koalicijako khedipe sar thaj olengo gndipe baš avutne alosaribe ani Srbija..
Drabaren teleder ani Makedonikani čhib i reakcija tar DUR
👇👇👇

Почитувани пријатели, откако беше потпишан и објавен Договорот за соработка меѓу Ромскиот чест и Демократскиот сојуз на Ромите, напади, притисоци, закани и уцени врз членовите на Алијансата на Ромскиот дел на Ромите на Србија и Демократскиот сојуз на Ромите , па дури и нивните семејства, беа во тек.

Свесни за фактот дека овој отворен говор на омраза и нетрпеливост не води кон обединување туку до уште поголемо неединство и поделби во ромската заедница, ве известуваме дека по детална анализа и долги разговори, претседателот на Одделението на Ромите г. Себастијан Курина и претседателот на ДУР, Душко Јовановиќ, се согласуваат да испратат предлог до раководството на нашите организации да се повлечат и да се откажат од излегување на гласање.

Сакаме да ставиме крај на кавгите и поделбите и, заради иднината на децата Роми, да ослободиме простор за други организации и поединци кои не напаѓаат и тврдат дека имаат повеќе знаење, искуство и способност да одговорат на сите предизвици на политичкото дејствување.

Затоа, апелираме до сите кои со денови не напаѓаат да ги остават компјутерите и телефоните, веднаш да прекинат со понатамошните дискусии и кавги на сите учесници, да излезат и да влезат во ромските населби бидејќи народот ги чека, да ги заштити од Ромите. трговци со гласови . Вие не ни сте непријатели, нема да ви пречиме и затоа ве замолуваме денеска да одите со вашите луѓе во населбите, затоа што сакаме да ве видиме со нашиот народ.

Уште еднаш им се извинуваме на сите луѓе кои беа изложени на напади во последните денови и ги замолуваме сите членови на ромскиот дел и ДЗР да не влегуваат во понатамошни дискусии и кавги преку социјалните мрежи бидејќи од тоа имаат корист само оние кои не сакаат добро за Ромите. На бистрен, амен сам Рома тај сар Рома ви мераса.

Roma Press- DUR