Save thanende ani Makedonija isi jagalipa(požarija)..

485

Ko rodipe tar Roma Press đi ko CUK, sigo ko inboh bićhalde amenge informacija vakeribnaja save sa thanende isi jagalipa(požarija) ani Makedonija.
Numa ano buvlo vakeripe astarde tane e duj dive 08 thaj 09 Augusto požarija save tane aktivna thaj okola save tane achavde thaj ikerenapes ani kontrola.

Maškar e pobuter komune araklagovela thaj jek jagalipe savo resarga ani Šuto Orizari numa jeke tomofileja tar mujal jagalipnaski služba (požarna)sine aćhavdo thaj akanasaske ikerelapes ki kontrola.

Информација од ЦУК: Состојба со пожари за ден 08/09.Август 2022 година.
Центарот за управување со кризи (ЦУК), согласно добиените информации од Регионалните центри за управување со кризи од градовте во државата, регистрира дека утрово има еден (1) активен пожар и 20 изгаснати за последното деноноќие.

Активни пожари:
1. Охрид
Шумскиот пожар во планината помеѓу с. Вапила и с. Расино е се уште активен.
Гори деградирана шума, досега се опожарени околу 12 хектари површина.

ТППЕ – Охрид и денес се на терен со 1 пп возило и 6 пожарникари. Од утрово од 05,00 часот на терен се вкупно околу 50 луѓе. Пожарот гори на три страни и се прават напори за негово обиколување, но поради тешкиот терен гасењето оди отежнато.

Изгаснати пожари:

1.Струмица
Пожарот кај с.Фурка нема активно горење и е локализиран во 19.00ч. На терен се останати екипи на ДЗС, а другите се повлечени.
Во текот на денот ќе се изврши контрола на опожарената површина за проверка на местата од каде што се уште има чад.

2.Струмица
Кај с. Добрашинци, Општина Василево, имало интервенција на депонија во време од 21.10 до 00.10 часот со 1 пожарникар со 1ПП возило.

3. Скопје

Кај с.Јурумлари – Гази Баба е интервенирано за запалени отпадоци (ѓубре),при што биле ангажирани 2 ПП возило и 4 пожарникари од 15.00 до 16.10 часот.

4. Градско
Кај Градско за запалена сува трева, е интервенирано со 1 возило со 2пожарникари од 14,30 до 15,00 часот на површина од 7 декари.

5. Градско
Кај с.Виничани, е интервенирано за запалена сува трева 1 возило со 6 пожарникари 18.11 до 19.20 часот на површина од 6 декари.

6. Свети Николе
Кај светиниколската месност „Ливади“ е интервенирано за запалена сува трева, со 2 пожарникара со 1 ПП возило од 12.50 до 13.10 часот на површина 50м2.

7. Теарце
Кај с.Теарце е интервенирано за запалена сува трева со 1 возило со 2 пожарникари.

8. Охрид
Кај с.Велестово е интервенирано за гаснење запалена куќа со 1 пп возило и 3 пожарникари.

9. Кичево
Кај с. Другово е интервенирано за гаснење запалена куќа и плевна со 8 пп возила и 15 пожарникари од 08.35 на 08.08.2022 до 02.00 часот на 09.08.2022

10. Битола
Кај с.Крстоар е интервенирано за гаснење сува трева со 1 ПП возило и 3 пожарникари од 17,50 до 20,00 часот.

11. Куманово
Во населбата Доброшане изгорела 1 штала, при што за да не се прошири пожарот е интервенирано со 1 ПП возило и 3 пожарникари од 12:45 до 13:50 ч.

12. Куманово
Во близина на автопат кај с.Табановце е интервенирано за гаснење сува трева со 1 ПП возило и 2 пожарникара од 12.20 до 12.50 часот.

13. Куманово
Во местото „Стари Лозја“ изгорела 1 куќа, а е интервенирано со 1 ПП возило и 3 пожарникари од 11.25 до 13.10 часот.

14. Куманово
Кај с.Брзак е интервенирано за гаснење сува трева со 1 ПП возило и 3 пожарникари од 17.50 до 20.10 часот.

15. Липково
Кај с. Никуштак е интервенирано за гаснење сува трева и борова шума со 1 ПП возило и 4 пожарникари од 21.20 до 23,00 часот на површина од два (2) хектара.

16. Старо Нагоричане
Кај с.Макреш е интервенирано за гаснење сува трева со 1 ПП возило и 2 пожарникара од 12.10 до 14.30 часот.

17. Крива Паланка
Кај с.Луке е интервенирано за гаснење запалена ниска вегетација и насади со овошки (сливи и јаболки) со 1 ПП возило и 4 пожарникари од 14.30 до 17.30 часот на површина од 1,5 декар.

18. Ранковце
Кај с.Псача е интервенирано за гаснење запалена сува трева со 1 ПП возило и 5 пожарникари и 7 лица од месното население од 13.10 до 14.30 часот на површина од 8 декари.

19.Скопје
Во Општина Бутел е интервенирано за гаснење сува трева на површина од 100 м2 со 1 пп возило и 3 пожарникари од 22.15 до 23.15 часот.

20.Скопје

Во Општина Шуто Оризари е гасена запалена депонија со 1 пп возило и 3 пожарникари од 01:50 до 03:05 часот на површина од 30 м2.