SDSM- Avdive ka havlarel neve anava baśh kandidatija Śerutnenge ano Komune..

341

SDSM- sar so havlarelapes avdive trubul kotor tar pere kandidatija baś śerutne  ka anavkerelen prekal adava sar so vakerga angleder jek kurko o premieri Zoran Zaev.

Anglal akava tar partija vakerlapes  baśh etapno vakeripe  pere kandidatengo, thaj đi akana havlargepes  salde duj kupe tar kandidatija bash śerutne aso i trinto kupa valani te agorkerelpes đji o agor akale ćhoneske.

VMRO DPMNE- havlarga lista tar 26 kandidatija śerutnenenge ano lokalnikano thaj dizjako nivelo.

СДСМ – се очекува денеска да соопшти дел од своите кандидати за градоначалници, како што соопшти минатата недела премиерот Зоран Заев во изјава за медиумите.

Претходно од партијата укажаа дека етапно ќе ги објавуваат своите кандидати за градоначалници. Досега беа објавени две групи кандидати за градоначалници со по 30 и 5 имиња, додека третата група ќе биде позната на крајот на наредниот месец. До сега СДСМ објави 35 кандидати за градоначалници.

Пред десетина дена од ВМРО-ДПМНЕ објави листа со 26 кандидати за градоначалници, главно во единиците на локалната самоуправа во и околу градот Скопје.

ВМРО-ДПМНЕ во петокот ги објави имињата на уште 19 кандидати за градоначалници, а најави и соработка на локалните избори со Алијанса за Албанците и Алтернатива.