Venko Filipće – havlarele nane te anenpes neve restrikcie baš i Korona 19..

101

Epidemiolośko ikheripe thano ano momenti śukar, isi but hari nasvale ano hospitaleske kotora thaj odoleske nane valanutne te kerenpes bar3 restrikcie. Akava vahtavi(izjava) vakergala o Ministeti baś sastipe Venko Filipče ano intervju baś Kanal5.

Akanasaske nahavlarelapes disave restrikcie, sostar nane indikacie ja palem,te vakerel disavo parametro so bilaćingovela o ikheripe tar nasvale, oja kana dikelapes o numero tar nasvale thaj okola save valani te thanarinenpes (hospitalizirinenpes) tano numero tar but ćirla savo ikherela amen numa, jekajek o trendo thaj 10% tar pacientija agorkerena ano hospitali sar aktivna dijagnosticirime pacientoja odoleja kamla o Venko Filipče te vaketel o menađeripe e nasvalipnaja thavdela ano šukar.

Епидемиолошката состојба е генерално стабилна, има се помалку пациенти во болничките одделенија, па нема потреба од рестрикции. Ова во изјава за Канал 5 го истакна министерот за здравство Венко Филипче.

Засега нема најава за нови дополнителни рестрикции, апсолутно нема никаква индикација, или пак, кој било параметар да укажува дека ситуацијата се влошува – и во однос на број на новодијагностицирани пациенти, и во однос на број на пациенти кои треба да се хоспитализираат, тој број е константен подолг временски период, некаде околу 10 проценти од вкупниот број активни дијагностицирани пациенти се сместени во болниците и така останува овој тренд, што значи дека добро се менаџира. Така што, генерално мислам дека ситуацијата е стабилна, епидемиолошката состојба ја имаме целосно на увид, имајќи го во предвид масовното тестирање коешто го правиме и така ќе продолжиме и понатаму. – оценува Филипче.

Roma Press