34-Komune resarge ko serutno salde ano duj komune ka ikergovel dujto rota..

170

Ano avgo rota(krugo)ko alosaribe ikherde tane 34 serutne ano komune savendar ano 22 serutne tane tar koalicija lingarde tar VMRO DPMNE, ejna olendar tane tar koalicija lingardi ko SDSM,aso trin serutne tane tar DUI,havlarga erati Rastrakiri alosaribnaski komisija(DIK).
Ani dujto rota ki dis Skopje khuvena tar naikherimali kandidatka Danela Arsovska savi isila 85.657 hangoja thaj o kandidati tar SDSM Petre Silegov savo ikherga hangoja 77.852 hangoja.

Во првиот круг од локалните избори избрани се градоначалници во 34 општини од кои во 22 општини градоначалниците се од коалицијата предводена од ВМРО-ДПМНЕ, девет се од коалицијата предводена од СДСМ, а тројца градоначалници се од ДУИ, соопшти вечерва Државната изборна комисија (ДИК).

Најголемите политички ривали СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ во вториот круг меѓусебе ќе се борат за градоначалник во 25 општини. Вкупно СДСМ во вториот круг ќе има кандидати во 32 општини плус Град Скопје, а ВМРО-ДПМНЕ во 28 општини. Кандидатите на Алијанса за Албанците/Алтернатива и ДУИ во вториот круг меѓусебе ќе се борат во осум општини, а во Тетово и Желино во вториот круг влегуваат кандидатите на ДУИ и БЕСА.

Во Градот Скопје во вториот круг влегуваат независната кандидатка Данела Арсовска која има освоено 85.657 гласа и кандидатот на СДСМ Петре Шилегов кој освоил 77.852 гласа.

Во Советот на Град Скопје, како што објави претседателот на ДИК Александар Даштевски, ќе има 17 советници од ВМРО-ДПМНЕ, 12 од СДСМ, шест од ДУИ, четири од Левица, по два советника ќе имаат колаицијата на ЛДП и ДОМ и на Алијанса за Албанците/Алтернатива, како и „Зелен хуман град“.

Податоците за останатите советнички листи се објавени на веб страната на ДИК.