ATIĐE thaj o filmo ,,Medena Zemja” iranenapes bi oskaresko..

185

O Dokumentarno filmo,,Medena zemja” na sine olen šajipe sar timi te len o oskar numa o šajipe tano but baro idoleja so von lele than ano akava baro filmeskoro resipe, sar thaj pozitivno sikavkeripe e Thema Makedonija sar phuv savi đjanela re kerel tikore vakteskere filmoja.

O timi tar akava filmo thaj i Atiđa sar šerutno muj ano filmo iranenapes bare hošibnaja sostar nane salde o šukar rezultato te perel ko olengere vasta o Oskar, numa o baro hošipe tano hem so reslapes đi akava than sa e avere bare filmengere kherensar thaj penđarutne filmonengere anavensar vakerela o timi kotar o filmo Medena zemja ano fb.

Почестени сме што бевме номинирани покрај овие одлични филмаџии со смели приказни кои им се обраќаат на луѓето од целиот свет, на универзалниот јазик на кинематографијата, објави екипата од „Медена земја“ на фејсбук-страницата на филмот по завршувањето на доделувањето на Оскарите.

Велат оти не можело да се предвиди дека нашиот филм ќе влезе во историјата на Македонија и во историјата на номинациите за „Оскар“. „Медена земја“ истовремено беше номиниран во две категории, за најдобар документарен и за најдобар интернационален филм, затоа што, пишува тимот, „универзалноста на приказната и јазикот на филмот ја даваат неговата компетентност и сила да се натпреварува со останатите номинирани“.
Кога го промовиравме филмот на фестивалот „Санданс“ пред повеќе од една година, не се ни надевавме дека ќе стигнеме толку далеку. Им се заблагодаруваме на сите што веруваа во нашиот мал филм и нè поддржуваа, а особено му се заблагодаруваме на дистрибутерот „Неон“ за вербата во моќта на кинематографијата и во смелото раскажување приказни. На крај, би сакале да се заблагодариме и на нашата водечка ѕвезда, Атиџе Муратова што ни дозволи да влеземе во нејзиниот прекрасен свет.

Филозофијата на Атиџе ‒ земи половина, остави половина ‒ е едноставна, но длабока. Тоа е порака во којашто може да се пронајде секоја публика. Горди сме што сме гласниците на таа порака“, напишаа авторите на „Медена земја“.