Ani Češka e Roma suvena arakibnaske maske baš arakhipe tar korona virusi..

271

Бидејќи сè уште има сериозен недостиг на маски за лице во Чешка, многу доброволци, вклучително и оние кои работат во цивилниот сектор, вклучително и многу Роми, се здружија во напорите да ги направат дома. Една таква група е Здружението ЦЕДР во Румбурк, каде Марсела Сурмајови е теренски работник.

ЦЕДР работи засолниште и обезбедува и социјални услуги во областа Слукнов. Секој знае дека вработените во социјалните услуги се изложени на ризик од исчезнати маски за лице. Затоа започнавме, заедно со колегите и под водство на нашиот директор, да ги шиеме маските. Се разбира, тие не се само за нас, ние ги дистрибуираме на нашите клиенти и нивните најблиски. Веруваме дека овој процес придонесува барем малку во чувството на безбедност и заштита во оваа моментално тешка состојба – рече Сурмајови за Romea.cz

Sostar isi amen baro valani thar akanutno sastoikheripe astarde e viruseja tar Korona virusi, ani Cehija tabdinga te suvenpes maske arakibnaske tar virusi thaj odova lena than ano akava humanitarnikano akti vi Roma.

Numa sar so vakerelapes baš o portali romae.cz maj anglal akala maske save suvenapes iklovelapes ko anglalipe maj anglal pumare klientenge savensar kerna buti saste berša, vakerlapes vi akale pireja amen kheraja jekh humano piko akale amare klientenge thaj olengere jerijemge, odoleja so iklovaja ano anglalipe e rastrake te ovel po tik o o rodipe tar dizutne e maskenge save tane sar prioriteti arakibnaske tar o bilačo korona virusi.

Roma Press- lendo: portal.udar.net