Ano 1-to Juli (sreda) mukhenapes ko putribe e airportija Skopje thaj Ohrid..

169

Ministerija tar o Sastipe thaj Transporti hem vrske  Goran Sugarevski vi o Venko Filipče ka ovelen  viyita ano Mačkarđianeskoro airporti –Skopje thaj  o tavdipe e dikhipnasko ka resarel e menažmenteja tar TAV thaj baš o tavdipe e buthi kheripnasko tar airpori savo trubul te tavdel ko 01-Juli (sreda).

Ano so duj airportija ko Skopje thaj ko Ohrid bare ka oven e protokolija baš buti, thaj e manuša save ka mangen te ikloven tar i phuv avrik ka valani te resaren ano airporti maj hari trin arija po anglal e ujraribnaske, maske ano muj thaj ikheripe dur jek jekestar.

 

Министрите за транспорт и врски и за здравство, Горан Сугарески и Венко Филипче денеска ќе го посетат Меѓународниот аеродром – Скопје каде што ќе имаат средба со менаџментот на ТАВ Македонија.

Посетата доаѓа во пресрет на отворањето на двата аеродроми во земјава за патнички сообраќај, скопскиот и охридскиот.

Отворањето, според владината одлука треба да се случи на 1 јули.

Предвидени се строги протоколи за работа, меѓу кои се и правилата дека патниците ќе треба да пристигнат на аеродромот најмалку три часа пред нивниот лет, да носат заштитна маска постојано, да одржуваат физичко растојание и висок степен на лична хигиена.

Roma Press-lendo https://360stepeni.mk/aerodromite-se-otvoraat-vo-sreda-filipche-i-sugareski-na-sredba-so-tav/