Ano 12 dizja Makedonijake o virusi Omikron tano detektirime..

210

O Ministeriumi bash sastipe havlarela bash o virusi Omicron varijanta ano 12 dizja Makedonijake tano detektirime thaj odova 68% lende tar sekvencionirime primerokoja kerde ani labaratorija bash virusilogija ano Instituti bash puterdo sastipe.
sar so vakerelapes ano havlaribe sastipnasko kerlapes lafi bash nasvale manusha isi ano dizja Skopje,Ohrid,Kocani,Tetovo,Veles,Pehcevo,Stip,Gevgelija,Kavadarci,Vinica,Negotino thaj ani Bitola.

Министерството за здравство соопшти дека Омикрон варијантата била детектирана во 68% од секвенционираните примероци направени во лабораторијата за вирусологија и молекуларна дијагностика на Институтот за јавно здравје.

Во периодот од 5-ти до 10-ти јануари од 152 позитивни примероци на Ковид-19 104 од нив биле со Омикрон варијантата.
Министерството информираше и дека новиот сој засега е откриен во 12 градови – Скопје – 48, Охрид – 27, Кочани – 7, Тетово – 6, Велес – 5, Пехчево, Штип, Гевгелија, Кавадарци по 2 и Виница, Неготино, Битола по 1 заразен.