Avdive ani javin (sabahesko) resle 200 milja vakcine tar Kina ,,Sinofarm”…

417

Ani Javin(sabahesko)resarga 200 milja vakcine mujal kovid 19 tar kineska firma ,,Sinofarm” save si kinde direktno lavkeribnaja tar e proizvoditelija.
Ministeriumi bash sastipe Venko Filipce, adjikerga i resarin barabar e Kinake ambasadoreja Djao Sung thaj vakerga, akaja vakcina ka thavdel te delpes e dizutnenge tar 04 Maj, (dujto di-vtornik) ano Skopje ki arena Boris Trajkovski thaj ano avera panda 6 hale ko hemime dizja ani amari them.

Jekhe diveseske ka vakcinirinenpes tar 10 dji 15 milja dizutne.

Akaja vakcina ,,Sinofarm” nane sar o ,,Fajzer” delapes ano duj fori thaj na trubul te arakelpes ano but sudre friziderija tar 70 celziusovengi digra(stepen), Numa ano normalnikane friziderija.

Во земјава утрово стигнаа 200 илјади вакцини против ковид-19 од кинеската фирма „Синофарм“, кои се купени со директни преговори со производителот. Министерот за здравство Венко Филипче, кој ја пречека пратката заедно со кинескиот амбасадор Џао Ѕунг, рече дека вакцинацијата ќе почне од 4 мај, вторник, во Скопје во „А1 арената Борис Трајковски“ и во спортски сали во шест градови во земјава. Дневно ќе се вакцинираат по 10 до 15 илјади луѓе.

Вакцината на „Синофарм“ се дава во две дози. За разлика од вакцината на „Фајзер“ која треба да се чува на температура од 70 Целзиусови степени, кинеската може да се чува во обичен фрижидер.

Во наредниот период ќе стигнат уште 500 илјади вакцини на „Синовак“ и дополнителни 100 илјади кинески од „Синофарм“, како и уште 26 илјади од „Фајзер“.

Во земјава во моментов имунизацијата се одвива со вакцините на „Фајзер“, „АстраЗенека“ и „спутник“. Досега се вакцинирани 55.926 граѓани, а пријавени се 207.332 граѓани.

Roma Press-lendo https://sdk.mk/index.php/zdravstvo/stignaa-200-iljadi-kineski-vaktsini-od-vtornik-dnevno-ke-se-vaktsiniraat-do-15-iljadi-gragani/