Avdive i dis Skopje niśankerela 58 berśa tar baro tinanipe(zemjotres)..

186

Avdive o Skopje pobuter aktivitetencar thaj manifestacie ka niśankerel 58 berśa tar baro phuvjako tinaipe ko vakti tar 1963 berś, ani adaja bari bi bah pumaro đjivdipe naśavge pobuter tar 1.070 manuśa aso pobuter tar 3,000 milja sas khuvde. Baśh akava sebepi  tar berśesko niśankeripe  tar tinanipe,tradicionalno i dis Skopje thaj sa e kulturakere khera ka ikeren ćipote (nastanija) phanle e tinanipnaja.

Скопје денеска со повеќе активности и манифестации ќе одбележи 58 години од катастрофалниот земјотрес во 1963 година, кога се разбуди во урнатини под кои 1.070 лица го загубија животот, а 3.000 беа повредени. По повод годишнината од земјотресот, традиционално, и Град Скопје и јавните културни установи ќе организираат многубројни настани.

Во Музејот на Град Скопје во 19 часот ќе се одржи поетско читање на Организацијата на жени на Град Скопје, а во 20 часот ќе се отвори изложбата „Колаж на еден разурнат град“.