Avdive o MTSP mukhela e love baš socijalno dejbe dumo

212

O Ministeriumi baš trud thaj socijalna politika tar avdive ulavela o socijalno dejbe dumo, baš čhave thaj civilnikano arakhipe.

4- to Marti(śtarto di) 2021 berš ka thavdel o dejbe love tar socijalno, čhavorenge love thaj sa so perla sar lovengo dumo telal o MTSP baš o ćhon Fevruari 2021 berš.

Rodlapes te ikerelpes distanca kana đjalapes te lenpes e love panle e merkencar baš Kovid 19,thaj teleder daja tumen o lino tar savi šabdi(bukva) ka mukelpes ko faze e love sa sebepeja te na kerenpes bare kalabalukija ano banke ikhalipnaske e love.

Од денес започнува исплата на правата од социјална, детска и цивилна заштита
Министерството за труд и социјална политика информира дека од утре 4 март (четврток) 2021 година започнува исплатата на правата од социјална, детска и цивилна заштита (сите парични прaва) за месец февруари 2021 година.

Корисниците на парични права коишто поседуваат дебитна картичка ќе можат да подигнат готовина на банкоматите на банките, да ги користат средствата за безготовински плаќања во продажната мрежа или преку електронско и мобилно банкарство од 4 март 2021 година.

Со цел да се избегне метеж пред банките и да се овозможи поголема заштита на корисниците на парична помош во услови на опасност од вирусот КОВИД-19,за корисниците кои не користат картички, исплатата ќе се спроведе во 2 групи во сите отворени филијали и експозитури на банките, согласно со утврдениот распоред по азбучен ред, според првата буква од презимето и тоа:
– 04.03.2021 (четврток) – А, Б, В, Г, Д, Ѓ, Е, Ж, З, Ѕ, И, Ј, К, Л, Љ

– 05.03.2021 (петок) – М, Н, Њ, О, П, Р С, Т, Ќ, У, Ф, Х, Ц, Ч, Џ, Ш
Министерството за труд и социјална политика потсетува на обврската за носење маска и одржување физичко растојание од два метра.

Roma Press- MTSP