Avdive o Premieri Zaev thaj Šahpaska vizita ani ,,Narodno kujna” ko Śuto Orizari..dikhen Video

367

Avdive o Premieri Republika Utarale Makedonijake Zoran Zaev thaj Ministeri baš trud socijalna politika Jagoda Šahpaska ani vizita ki Komuna Šuto Orizari, olen đjakerga o Presidenti e Konsilesko Fatima Osmanovska, Šerutno Kurto Duduš, Direktori tar ćhavjorin 8- mi April Srgan Amet sar thaj avera politikane prestavnikoja.

Zoran Zaev thaj Šahpaska vakerga baś o baro valanipe e Đihaneskere kujnako thaj o ćalipe kheribnaja thar 320 đji 380 tate hajbne thaj ulavenapes baš o socijalna kategorije tar dizutne e Komunake.
Dikhen Video..

Денес Зоран Заев Премиер на РС Македонија и Министер за труд и социјална политика Јагода Шахпаска оддадоа заедничка поддршка на Народната кујна во Шуто Оризари. Премиерот Заев укажа за големата важност за отворената народна кујна која обезбедува храна и оброци за 320 до 380 граѓани во социјален ризик од Општината. Според премиерот Зоран Заев, ова треба да е инспиративен пример, за сите до донираат и помагаат на најсиромашните и најранливите.

Оброците за народната кујна се подготвуваат во детската градинка „8 Април“, која во моментот е во втора фаза за целосна обновена и втор нов дел вградена. Улогата на волонтерите во народната кујна, но и на готвачите и оние што ја разнесуваат приготвената храна на своите сограѓани е од голема важност и потреба.

Министер Шахпаска укажа дека во градинките согласно последниот неделен извештај има три нови позитивни дечиња, и 18 вработени. Бројот на деца присутни во градинките во моментов е најголема и сега има 13 350 деца присутни во градинките од 21 300 колку што според протокол смее да бидат во градинките – рече министерката за труд и социјална политика Јагода Шахпаска одговарајќи на новинарско прашање по посетата на Народна кујна во Шуто Оризари.

Hazri kerga:Erđan M.Neđmedin A.- Roma Press