Bari bi bah ano Vrane-Mulo jek manuš, aso avera nakhle bedeniskere kuvibnaja

281

Тешка сообраќајна несреќа се случи викендов на автопатот кај село Бресница, недалеку од Врање. Токму таму животот го изгубило едно лице. а тројца биле повредени. Како што пренесоа дел од медиумите во региониот, загинатиот починал во болница по здобиените повреди а повредените се згрижени во здравствениот центар во Врање.Неофицијалните информации велат дека во несреќата учествувале и Македонци. Наводно, во судирот меѓу две возила, едното било управувао од Македонски граѓани кои се враќале од Холандија а автомобилот со кој патувале тукушто го купиле. Второто возило било со холандски таблички, каде, според неофицијални информации имало граѓани со македонска националност. Во несреќата учествувале „голф“ о регистарски таблички од Бујановац и патничко возило „волво“ со странски регистарски таблици.

Phari  soobrakaeski bibah resarga ano vikendi  tomofilenge dromaripnaste ano  gav Bresnica na but dur tar Vranje.

Ano akava than našavga poro đjivdipe jek manuš, thaj odova  đji kaj lingarena ole sas đji o hospitali ano Vrane.

Aso akaja bi bah naoficijalno vakerlapes  so lele than thaj tomofili tar Makedonco kaske so vakerna ov nakhla salde bedeniskere kuvibnaja.

Sar  so  vakerlapes  naoficijalno – jekh vordon tar Holandija  avimo  prekal akava drumo paldela ole sas šoferi makedonco, thaj odova vordon savo akana sigo kinge ole tar holandija.  O vordon sas holandijake tablensar thaj ole dromarinelale makedonco  savo nakla  ani akaja bi bah salde kuvibnaja.

Ano kuvibe kuvgepes e vordona  golf-Srbijake tablensar,  Aso o dujto Volvo-Holandijake tablensar.

Hazri kerga: Roma Press