Brisel-Jek tar Briselesko metro anavkerdo telo o anav tar Romani gilavutni Esma Redjepova..

618

Leljarelapes i metro-karta ano Brisel sar kreativnikano pervazi te shaj sikavelapes aver paramis bash o kontinento tar djuvla ano ilo, Amen mangaja akava proekti te djal but dur, maj but dur taro agaar anavkerdo Briselesko meuro,vakerla Irskairi zurnalistka tar agaar vakerdi inicijativa,,Amala Evropake”.

Maskar anavkerde thana tar bare anava 69 anava e djuvlenge ani sasti lumja, ikherime tane djuvla save kerge but ani umal tar politika,nauka,ekonomija umetnosti thaj sporti, mashkar sa akala djuvla lela than jekh Romani djuvli tar Makedonija.

Sar so vakerlapes ano sa e info panle akale aktuelno habereja, Mashkar e 69 bare djuvlenge anava lela than i Romani thagarutni (KRALICA) Esma Redjepova thaj prekal olako anav anavkerelapes jekh tar sherutne(glavna)Briselesko metro (stanica).

Ја користиме метро-картата во Брисел како креативна рамка за да раскажеме поинаква приказна за континентот со жени во срцето“, рече таа. „Ние сакаме овој проект да одекне далеку, подалеку од таканаречениот „Бриселски меур“.

Пријателите на Европа рекоа дека идејата е да се прикажат „вистински лица и вистински приказни кои го истакнуваат исклучителното достигнување што европските жени – граѓани – придонеле во многу различни сфери“ и да направат „емотивна врска“ со луѓето.

69-те станици беа преименувани во чест на жените од сферата на политиката, науката, економијата, уметноста и спортот.
Исто така се споменуваат и претседателката на Европската комисија Урсула фон дер Лајен, шефицата на Меѓународниот монетарен фонд (и поранешен комесар) Кристалина Георгиева и германската канцеларка во заминување Ангела Меркел.

Во нејзина близина, една од главните метро станици е именувана по кралицата на ромската музика Есма Реџепова како единствена претставничка од Македонија. Од балканските маркантни жени, метро станица доби и хрватската писателка Ивана Брлиќ Мажураниќ.

Roma Press-Romando A.(BRISEL)lendo kotor tar info:slobodenpecat.mk