Buvlaripe holi thaj bilaće lafija Romenge tar profesorka ano Tetovo..

178
Profesorka tar maškar ekonomikani sikhlovni tar o Tetovo, buvlarela  bilaćo lafi thaj holi maškar etnikane kedina mujal e Roma ano poro fb profili, aso akaja informacija resarela tar civilmedia.mk
Професорка од средното економско училиште во Тетово, шири говор на омраза и навредливи зборови за ромската етничка заедница на својот профил на Фeјсбук, а најостра реакција против неа доаѓа од ученик Албанец кој на професорката и одржи лекција за човечност.

 

На Меѓународниот ден на Ромите, на професорката Мухабије Фејзули, и пречат честитките на нејзините сограѓани Албанци за ромската заедница, па затоа се “охрабрила” да се изјасни посочувајќи им на  Албанците колку “лоши и опасни” биле Ромите. Според професорката, на Ромите никој не им го оспорува правото на образование, туку вели дека не им се работи.

Roma Press lendo tar: https://civilmedia.mk/profesorka-so-govor-na-omraza-dobiva-vospitna-od-uchenik/