Crna Gora 11-Komunende ka kerelpes obuka Romencar ikerdo tar IPA programa..

375

Ministeriumi baš manuśikane thaj etnikane nijamalipnaske(pravo) ani Crna Gora thaj e Germanijaki kancelarija baš dejbe dumo batabar pire partnerencar tar Romano konsili (soveti) thavdinge promoviribnaja tar lendo proekti tar i IPA programa. Baš akava proekti ka thavdel jek berš aso i obuka ka nakhel duj ćhonenge, lovenge buđeteja tar 500.382,05 евра.

Министерството за човекови и малцински права во Црна Гора, Германската канцеларија за помош и неговите партнери од ромскиот совет започнаа со промовирање на ИПА-проектот.

Проектот се спроведува во 11 Црногорски општини и тоа: Бар, Беране, Бјело Поjeе, Будва, Цетиње, Херцег Нови, Никшиќ, Пjeевlа, Подгорица, Улцињ и Тиват. Проектот се однесува на поддршката на социјалната вклученост на Ромското и египетското население преку моделот на соработници за социјална инклузија во областите на здравството, вработувањето и институциите за социјална заштита.

Се врши обука на кандидатите кое ќе биде  до временски период од  два месеци, а од 60 кандидати кои можат да се пријават, ќе бидат избрани 40-те најдобри. Проектот ја има временската рамка од една година во споменатите институции. Проектот е со вкупна вредност од 500.382,05 евра.

Hazri kerga: Roma Press- Crna Gora