Deportirinenapes dizutne tar i Germanija te iranenpes ani Makedonija..

242

60 manuša tane deportirime tar Germanija araplaneja prekal o airporti Baden ko hulibe ano Belgrad. Sar so vakerena o haberija tar Germanija kerlapes lafi baš dizutne 40 tar  i Srbija aso 20 manuśa tar i Makedonija.

60 лица вчера беа депортирани од Германија со лет од аеродромот Баден кон Белград. Воздухопловот кој превезувал 40 лица од Србија и 20 лица од Македонија полета напладне од аеродромот во Карлсруе, потврди регионалниот совет.

Претходно, Советот за бегалци во Хамбург протестираше против депортацијата. Најмалку четири лица беа приведени во градот Ханзештад со цел да депортирани во Србија.

Официјалниот став на германското министерство за миграција е дека во своите матични држави ќе бидат вратени сите странци кои што не ги исполнуваат условите за добивање азил.

 

Roma Press- lendo sitel.com.mk