Drama ano panlipa – založniko lendo tar bukarne e panlipnaske..

168

Jekh đjeno tar čipota mudaripe ano Sint-Niklase tar 2013 berš erati lela jeke panlipnaske čuvare sar založniko te šaj te rodel tar panlipnaskere službe tar aver panlipa te muken ano tromakeripe(sloboda) oleskere dade thaj phrale save ano jekh vi ola lele than ko mudaripe resardo ko vakhti tar 2013 berš.

O panlo tano 29 beršengo manuš aso zaloznikoja zakankngapes baš bute beršenge bukarne upravbičkake aso ka mudarel te na mukena tar panlipe leskere dade thaj phrale.
I drama sas resardi tar duj o ari kušlukosko agorkerga palo dešhovto ari, kana kuvge ani akcija i federalno policija.

Еден од извршителите на случајот убиство во Синт-Никласе од 2013 година вчера зеде затвор чувар со часови во затворот во Бриж. Човекот отслужува долга затворска казна таму. Состојбата на заложници започна нешто после два попладне и заврши околу шест часот. Уапсениот, 29-годишен Косовец, зел заложник и и се заканил на 25-годишна жена управник, која неодамна стапила во служба. Специјалните единици на федералната полиција потоа пристигнаа на лице место за да ја смират ситуацијата. Затвореникот побара ослободување на неговиот брат и татко, кои се во други затвори за истото убиство. На тројцата им се судеше пред четири години за таканареченото убиство на Ромите во 2013 година. Потоа, еден човек беше застрелан пред неговата врата во Синт-Никлаас со осум куршуми. Населба во семејна расправија. Таткото и неговите двајца синови кои го смислија и го спроведоа планот, издржуваат затвор до 26 години. На крајот на краиштата, немаше повредени лица при заложништво.

Roma Press- Romando A.