Duj Roma thaj jekh Romani đhuvli thane pretstavnikoja ko Evropsko Parlamenti

856

Интернет порталот Romea.cz дозна дека двајца Роми и една Ромка биле избрани во Европскиот парламент. Ромео Франц од Германија и Ливија Јорка од Унгарија повторно се избрани, а Питер Поллак од Словачка ќе им се придружи. Сепак, бројот на ромски претставници во споредба со претходните избори падна од пет на три пратеници. Сите тројца избрани кандидати беа на изборните листи на мнозинското општество, а ниту една од ромските партии не постигна успех на изборите. Јаркова учествуваше на кандидатската листа на ФИДЕС, партија на унгарскиот премиер Виктор Орбан. ФИДЕС освои 52,3 отсто од гласовите, давајќи на партијата 13 од вкупно 21 место распределени за Унгарија во Европскиот парламент. Járóka беше трета на листата и нејзиното изборно место се очекуваше. Таа е првиот претставник на ромското малцинство во историјата на Европскиот парламент. Новиот член Pollák го зазеде местото на кандидатската листа на движењето “Обични луѓе и независни луѓе” (OĽANO).  OĽaNO освои само едно место од 14 наградени за Словачка, а Pollák, благодарение на преференцијалните гласови што ги доби (23.815), се пресели на првото место на листата на кандидати.

Internet portali  Romeo.cz  resarga ko informacie e palune kedime hangonensar akava fori isi trin Romane pretstavnikoja ando Evropsko Parlamenti.

Romeo Franc thari Germanija, Livija Jorka thar Ungarija thaj Piter Pollak andi Slovenija, numa sar thej akava nane bare hošibaske odolestar so o numero thar Romane pretstavnikoja ko Evropsko Parlamenti thar panđ hulinga ko trin Romane pretstavnikoja.

Sa e trin kandidatija von araklagovena sas ko butederipe barabutne liste thar sasoitnipe,  aso ni jekh thar Romane politikane partije na sine olen šajdipe te kuvel olengoro pretstavniko ko EP.

Ko aver fori so sas ikerutno Romano pretstavniko ko Evropsko parlamenti  thano o Romeo Franc savo sas sar nomirime thar zeleno partija ko 10 than. Franc sas đjeno thar Evropsko  parlamenti ko kotor  thar i paluni sesija. Aso o nev đjeno Pollak  lelja o than thar  kandidatengo lil kotar ,,Obična thaj naikerimale rigaja”,  bare šukrinkeripnaja thar  ikerde 23.815 hangoja legarga ole ko jekto  than thar lista e kandidatengi.

Hazri kerga:Roma Press