Dujto manuš merela tar Covid 19 ani Makedonija

244

Panda jek manuš mulo tar Corona virusi ani Makedonija, informiringa o Ministeriumi baš sastipe ani nakli rak ki infektivnikani klinika ano Skopje.
Kerelapes lafi baš murš 63 beršengo tar o Debat baš kaste sas tar jek drom pobaro sastipnasko bilačipe. Aso o manuš tar o Debar ano infektivnikano hospitali sas ando ano 17 marti bi vazdibnasko bedenisko tatipe (temperatura) numa nansinele lokho suluko (dišhibe).

Министерството за здравство информира дека ноќеска на Клиниката за инфективни болести и фебрилни состојби во Скопје почина пациент заболен од коронавирус. Се работи за маж на 63 годишна возраст од Дебар, кај кого дошло до нагло влошување на состојбата.
Пациентот бил хоспитализиран на Клиниката за инфективни болести и фебрилни состојби на 17 март, без покачена температура, но со наод на белите дробови и бил зависен од кислород. Во текот на ноќта нагло се влошува неговата состојба, веднаш е интубиран, ставен на респираторна машина, но во неколку часа неговата состојба дополнително се влошила и пациентот починал.