E Bukarne taro FZO taro avdive tano ko śtrajk..

234

Taro avdive 05.02.2024 bers,e bukarne taro atareskere kotora Fondi bash sastipnasko reguliriphe tane čhivde ano śtrajk.
Sar so vakerna ka keren buti salde bash itna postapke save preperena sar hramoviphe e neve bijande čaven, reguliripe ko osigurivane bash hospitaliziribe nasvale manuśen avrik tari amari phuv sar sigarutno dejbe dumo.

Sar so informirinena i Sindikalno organizacija prekal o UPOZ,ko lejiba e dokumentoja ano bukarne thana ka araklagoven salde po jek bukarno ko sakova sastipnaskoro punkti.
👇👇👇
Вработените во подрачните единици на Фондот за здравствено осигурување од денеска ќе стапат во штрајк.
Ќе се извршуваат само неопходните работни задачи како пријава на малолетно лице како член во осигурување,регулирање на осигурување за хоспитализирано лице и лекување во странство за итни случаи.

Како што информираат од Синдикалната организација на Синдикатот на УПОЗ при Фондот за здравствено осигурување (ФЗО), за прием на документи ќе има само по еден вработен во подрачните единици.