E Hospitalija ano Skopje tane full pherde tar nasvale Kovideja 19..

131

Infektivna klinika thani pherde pacientencar astarde tar korona virusi, thaj pal akava pjeribna e nevutne nasvale save ka primingoven ani montažno hospitali savende isi  tromakerde (slobodna)krevetija.

Инфективната клиника се пополни со пациенти заразени од коронавирус, па почнаа да се примаат пациенти и во монтажната болница, каде има уште педесетина слободни кревети. Со интензитетот на хоспитализации, уште неколку денови не делат од моментот кога и модуларната болница ќе се исполни максимално со пациенти од Ковид 19.

Од оние кои се хоспитализирани на клиниката, голем процент е на кислородна поддршка, вкупно 80 од 108 пациенти. Нема пациенти на респиратор. Откако ќе се пополнат и останатите болнички легла, на сила ќе стапи полицискиот час. Ова го најави министерот за здравство Венко Филипче. Целта е неколку недели да се стабилизира напливот на хоспитализации, за да се испразнат капацитетите и да се подготват за други пациенти.
Roma Press- lendo tar https://www.slobodenpecat.mk/ne-e-sjajno-bolniczite-ni-se-knap-a-poveketo-vnatre-se-na-kislorodna-maska/