100 – laptopija e Pratenikongere kinde prekal donacija tar Švajcarija..

138

Ano Sobranie save sas kinde neve 100 laptopija baš e bičalde (pratenikoja) sas kinde  parendar tar Švajcarija sar donatorija prekal proekti panlo maśkar parlamenti thaj Švajcarijaki ambasada ano juli 2019 berś, vakerela o Presidenti tar Paarlamenti o Talat Đaferi.

Собраниските 100 лаптопи кои неодмана биле набавени од Парламентот биле набавени со швајцарски пари како дел од донаторски проект склучен меѓу парламентот и Швајцарска амбасада во јули 2019 година, тврди собранискиот спикер Талат Џафери. Набавката била направена врз основа на програмата за поддршка на Собранието врз основа на проект и стратешкиот олан за работа.

Лаптопите се за потребите на службениците, немаат никаква врска со пратениците, а најмалку пак за онлајн седници кои сега се споменуваат. Набавката е направена согласно правилата на Бирото за јавни набавки. На набавката не се засместува ДДВ бидејки е донација – вели Џафери.

Roma Press -https://sitel.com.mk/talat-dzhaferi-za-zakonot-za-merki-nema-da-svikam-sednica-za-edna-tochka-kje-imate-prilika-na-27mi