E Roma naśalge o jek than so sinelen ani izvrśnikani vlast..

671

Pali vahtavi tar Presidneti e partijake PCER- Samka Ibraimovski, bare reakcija ano socijalna mreze baś našalipe o jekto than savo preperela sas e Romenge ano vasta sar kotor tar izvrśnikano vlast. Pobuter na preperela o than Ministeri bi resoresko thaj vastalune sar legarutne e Strategijake e Romengo ani Makedonija savaja kerlapes buti baš polačharipe o đjivdipe e Romengo ani sa i umal.

Eratutni reakcija tar PCER- VAZDINGA  baro interes numa thaj razočaribe e Romengo tar naśalipe akale thanesko.

Teleder amaro kontakti kerdo vastalunencar tar PCER – drabaren ani Makedonikani ćhib.

По изјавата на претседателот на ПЦЕР г-дин Самка Ибраимовски со укажаниот став, И тоа што го имавме го губиме министерот без ресор за имплементација и стратегија на Ромите.
Наши извори велат, разочараноста е на големо ниво кај партиските членови на ПЦЕР укажувајки голема неодговорност на, не оддржуване на политичкиот договор помегу партиската коалицијата СДСМ- ПЦЕР – партија која веке 28 години е дел од заедничките коалиции предводени од СДСМ.

Според информациите на Рома Пресс добиени преку телефонски разговор со претставници на ПЦЕР укажуваат, Сега најмногу изгуби Ромската заедница со тоа што Кабинетот без ресор кој припаѓаше на Ромската заедница, најмногу се фокусираше директно поврзано со базичните проблеми на Ромската заедница, поврзано со нееднаквиот пристап на социјалната положба, домуването, образованието како и вработувањето на Ромите во РСМ.

Се поставува прашање – Станували збор за изигруване на целата Ромска заедница со добиване на нивниот глас и тоа пред Ромската заедница се ветуваше дека Ромите нема да имаат во законодавниот дом еден пратеник туку три, впрочем денес само еден.
Останували заедницата без глас, без министер кој се залагаше и фокусираше својата работа преку единствениот документ за подобруване на состојбата на Ромите во Македонија ,,Стратегија на Ромите”.

Според принципот на новата влада, ако влезе женско, треба да влезе женско од листата зашто во членот на Изборниот законик треба да влезе 11-тата, а не деветиот. Сепак на крај не известуваат дека не е завршено се, туку преговорите продолжуваат помегу СДСМ и ПЦЕР.

Рома Пресс